Cranio sacraal betekent dat de schedel (cranium) en het heiligbeen (sacrum) samen een eenheid vormen met de hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel). Hierbinnen bevindt zich hersen- en ruggenmergvloeistof. Ook in de rest van het lichaam zit overal bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elk bloedvat is bekleed met bindweefsel dat daarmee een bindende factor is in het lichaam. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden. Essentieel is dat het bindweefsel kan meebewegen tijdens de bewegingen van de hond, zoals lopen, zitten, sporten en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen. Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoringen in de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken en andersom. Dit kunnen zowel fysieke, emotionele als mentale klachten zijn.

Het uitgangspunt van de cranio sacraal therapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Dit natuurlijke proces van zelfherstellend vermogen kan verstoord zijn door een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress en emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid. Of mogelijk door langdurig gebruik van voeding die minder goed te verteren is door het lichaam. In deze situatie kan cranio sacraal therapie bevorderend werken voor het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Ik zie het lichaam, de ziel en de geest van de hond als een geheel met het bindweefsel als verbindend element. Door dit weefsel met mijn handen, bij de hond af te voelen kan ik voelen waar blokkades zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen bevorder ik het zelfherstellend vermogen van de hond. Het bindweefsel krijgt weer zijn ruimte en beweeglijkheid waardoor het lichaam de mogelijkheid krijgt weer te gaan herstellen.